De Braziliaanse real is dit jaar hard afgestraft door de corona-uitbraak, een economische crisis en het optreden van de controversiële president Bolsonaro.
Recent is de real weer iets in waarde gestegen, maar een tweede verkoopgolf kan op de korte termijn volgen.
Valuta-expert Godard Strengers van Ebury ziet echter kansen voor een flink herstel van de real op langere termijn.
ANALYSE – Terwijl er aan het begin van dit jaar net iets meer dan 4 Braziliaanse real in een dollar pasten, noteerde de real midden mei boven 5,85 real per dollar. Daarmee werd voor de Braziliaanse munt het laagste niveau ooit aangetikt.
De verzwakking van meer dan 45 procent betekende tevens dat de real in vergelijking met alle munten van opkomende (en ontwikkelde) landen de slechtst presterende valuta was. Daarvoor zijn meerdere redenen aan te wijzen.
Brazilië is zwaar getroffen door het coronavirus
Allereerst is Brazilië zwaar getroffen door het coronavirus, zowel qua aantal besmettingen als doden (momenteel dagelijks zelfs meer dan in de VS).
Mede als gevolg daarvan zijn de directe buitenlandse investeringen enorm teruggelopen; van bijna 8 miljard dollar in maart naar slechts 230 miljoen dollar in april.
Vooruitkijkend zei het IMF onlangs te verwachten dat de Braziliaanse economie dit jaar met 5,3 procent zal krimpen.
Toch zal volgens president Bolsonaro de shutdown om COVID-19 onder controle te krijgen het land uiteindelijk meer schade berokkenen, dan wanneer ‘het griepje’ – zoals hij het coronavirus steevast betitelt – gewoon op z’n beloop wordt gelaten.
Volgens Bolsonaro is de coronacrisis in Brazilië vooral de schuld van burgemeesters, gouverneurs, de minister(s) van gezondheid (waarvan er gedurende de coronapandemie al twee werden ontslagen) en de media.
Niettemin duidt een minder suggestieve blik op de zaak veel meer op gebrekkig leiderschap van de Braziliaanse president, wat bijdraagt aan de ondeugdelijke samenwerking tussen federale en deelstaatregeringen.
Uit recente polls blijkt dat de Braziliaanse bevolking in ieder geval niet onder de indruk is van het functioneren van Bolsonaro: 58 procent bestempelt het als ‘slecht of verschrikkelijk’ en maar 21 procent als ‘goed of uitstekend.’
Onderzoek naar machtsmisbruik door Bolsonaro
Wat bij de peilingen waarschijnlijk meespeelt, is een lopend onderzoek naar machtsmisbruik dat tegen Bolsonaro loopt vanwege bemoeienis met onderzoeken door de federale politie naar zijn familieleden.
De meerderheid van de Brazilianen gelooft dat die aantijgingen correct zijn, maar vindt evenwel dat hij als president mag aanblijven. Dat neemt niet weg dat iets minder dan 40 procent van de bevolking zijn beleid steunt, waarmee het vertrouwen in Bolsonaro als leider tot het laagste punt is gezakt sinds zijn aantreden als president.
Braziliaanse real trekt bij
In het (recente) verleden werden beleggers voor de turbulente politieke omstandigheden gecompenseerd door een relatief hoog Braziliaans rentetarief.
Echter, terwijl de rentevoet in Brazilië begin 2019 nog op 6 procent stond, is deze na drie renteverlagingen dit jaar inmiddels gehalveerd. Daarmee heeft de Braziliaanse real, behalve door de coronacrisis en politieke instabiliteit, ook vanuit het oogpunt van de rentevergoeding aan aantrekkingskracht ingeboet.
Toch is de munt de laatste paar weken aan een opmars bezig en won de real sinds half mei 12 procent. Dit is onder meer te danken aan het wereldwijd verbeterde sentiment. Elders in de wereld worden lockdownmaatregelen geleidelijk teruggeschroefd en de hoop neemt toe dat er binnen niet al te lange tijd een vaccin is tegen het coronavirus.
De afgelopen weken zijn veilig geachte munten zoals de dollar en de Japanse yen massaal ingeruild voor valuta uit opkomende markten, waaronder ook de Braziliaanse real.
Daarnaast zijn Braziliaanse exportproducten als koffie, sojabonen en suiker door de verzwakte real zo goedkoop geworden, dat de gestegen vraag vanuit het buitenland (33 procent in mei) weer voor steun van de munt begint te zorgen.
Nieuwe verzwakking ligt op de loer
Toch zie ik de Braziliaanse real op korte termijn weer verzwakken door: de politieke spanningen, de nog altijd wereldwijd geldende onzekere economische omstandigheden, het feit dat het epicentrum van de corona-uitbraak momenteel in Zuid-Amerika ligt en de verwachting dat er meer renteverlagingen komen in Brazilië. Hierbij acht ik een beweging waarbij de real verzwakt tot meer dan 5,5 real per dollar, zeer wel mogelijk.
Dat is dan wel het niveau waarop de Braziliaanse munt voor de langere termijn weer aantrekkelijk wordt. Want als de wereldwijde economie straks weer aantrekt, prijzen van grondstoffen omhoog schieten en de Braziliaanse rente door inflatiedruk weer zal gaan stijgen, zie ik voor de real op zijn minst een terugkeer naar een koers van minder dan 4,50 real per dollar.
Godard Strengers is valutadealer voor Ebury. Na twee jaar vanuit Londen te hebben gewerkt, is hij nu werkzaam vanaf de Zuidas in Amsterdam.